söndag 22 maj 2011

Rabarber x 3

Ni gillar väl rabarber?


Alla har väl sina favvorecept men eftersom det kan vara kul att variera sig så kommer här några av mina smarrigaste rabarber-recept...




Citronmuffins med kanelrabarberfyllning och smultopping





Sätt på ungen:
200 grader om du använder stora muffinsformar eller
225 grader om du använder små formar.


Börja med att göra fyllningen:
Skär tre stora stjälkar rabarber i små bitar och stek dessa mjuka i en stekpanna i 1 msk smör. Rör sedan i 2 msk strösocker och 2 msk kanel.


Gör sedan smeten:
Vispa 1,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker och 2 ägg pösigt. Häll i 100 g smält smör, 2 dl mjölk och finrivet skal från en citron. Blanda i en annan skål 4 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och en nypa salt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.


Klicka ut smeten i muffinsformar av valfri storlek, ca 2/3 delar av formen ska vara fylld med smet. Fördela sedan rabarberfyllningen så att varje form får en klick ovanpå muffinssmeten.


Gör en smuldeg av 75 g kallt smör, 2 dl havregryn, 1 dl socker och 1 dl vetemjöl.
Toppa muffinsen med smuldegen och grädda i 20 min om du använder stora formar och 12-15 min om du använder små formar.






Rabarbermarmelad





Du behöver:
1 kg rabarber
1 citron
1 vaniljstång
5 cm färsk ingefära
10-12 dl strösocker


Skär citron och skalad ingefära i tunna skivor. Skär rabarbern i små bitar. Varava alla ingredienser utom vanlijstången i en gryta (ej aluminium) och låt stå över natten.


Nästa dag delar du vaniljstången och skrapar ur fröna. Lägg frön och vanlijstång i grytan och låt puttra i ca 40 -60 min tills du tycker att marmeladen är lagom klibbig. Rör väl så att den inte bränner fast. Glöm inte att skumma!


Ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen på väl rengjorda varma burkar och förvara svalt.






Minirabarberpajer eller en stor rabarberpaj








Detta är mitt absoluta favoritpaj recept!



Har man en matberedare så snor man ihop denna paj på nolltid. Pajen funkar bra att variera med andra bär eller frukt av något slag: äpplen, päron, nektariner, plommon, eller varför inte blanda?



Är man lat så gör man en stor paj, det går fortast och är enklast. Vill man variera sig lite så kan man istället göra många små minipajer så som jag gjort på bilden ovan.



Gör man en stor paj så funkar det väldigt bra att använda en sån här form av metall där botten ligger lös:







När pajen är klar lyfter man helt enkelt upp botten så att kanten trillar ner och pajen ser mycket mer arbetad och avancerad ut än den är! Till den här pajen gillar jag inte att använda pajformar av keramik eller glas eftersom pajdegen i botten inte blir lika frasig.



Gör man minipajer så funkar mazarinformar utmärkt!


Kör ihop 125 g smör, 3 dl mjöl och 0,75 dl socker i matberedaren. Stanna maskinen precis när degen börjar forma sig till en boll eller stora smulor.


Tumma direkt ut degen i pajformen/mazarinformarna. Sätt ugnen på 225 grader.


Skär önskad mängd rabarber i små bitar och lägg dessa i en plastpåse tillsammans med ca 1 dl socker och 1 msk potatismjöl. Skaka påsen så att allt blandar sig väl och häll ut i formen/ fördela i formarna.


Kör ihop 0,75 g socker, 0,5-0,75 dl mjöl, 0,5 dl havregryn och 50 g smör i matberedaren till en finsmulig blandning. Slå smulet över rabarbern och grädda i 225 grader i ca 20 -25 min om du gör en paj och lite kortare tid om du gör minipajer. Om du gör en stor paj så kan du täcka den med folie mot slutet om den ser ut att bli bränd i kanterna.



God rabarberbaklycka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar